spot_img

ذات صلة

جمع

Hořák na plazmové řezání – rychle a spolehlivě

Hořák na plazmové řezání je velmi přesný, přičemž vyfukuje...

Zajímavý příběh loga

Historie loga Prada se začala psát v roce 1919,...

Šunka – víc než jen kus masa

Před velikonočními svátky se každá hospodyňka nebo domácí pán...

Šovdra – naše tradiční specialita

Z hlubokého zapomnění se opět probudila jedna z našich...

Kam s dětmi na výlet: Jeskyňářské dobrodružství pod starým hradem

Zapomeňte na vybetonované chodníčky, kovová zábradlí a elektrické osvětlení....

Majorán nepatří jen do guláše

Majorán zahradní je úzce spjat s kuchyní Slovenska i okolních států, které byly kdysi spojeny a jejich národní kuchyně se překrývaly. Guláš, který tak rádi připravujeme právě s majoránkou, rádi vaří i Maďaři či Ukrajinci, ale málokdo ví, že to je turecké jídlo. V poslední době se často zaměňuje majoránka s oreganem, což je nesprávné ak čemu dochází pravděpodobně přepisem z latinského názvu Origanum majorana.

V antickém Řecku vysévali majoránky na hroby svých blízkých, protože věřili, že to zesnulým přinese věčný klid a štěstí. V antickém Římě iv Řecku se vily věnce z majoránky pro novomanžele jako symbol lásky, cti a štěstí. Hipokrates ve svých dílech píše o několika medicínských využitích majoránky. Ve starém Egyptě se majoránka jako další z bylin podílel na procesu balzamování.

Popis
Majorán je trsovitá jednoletka, které se dobře daří v našich zeměpisných šířkách, na zahrádkách i v květináčích na okně. Má rád lehčí hlinité půdy a slunečná stanoviště. Výsev se provádí v březnu do pařeniště a pěticentimetrové rostlinky se volně do země vysazují v polovině května. Dorůstá výšky 20 – 40 cm. Stonky jsou pokryty jemnými lístky zelenošedé barvy a jsou velké od 0,5 do 2 cm. Rostlinka se rozrůstá do šířky a pokud ji pěstujeme v závěsném květináči, pěkně převisí přes jeho okraje. Dobře snáší seříznutí a rychle dorůstá. Sklizeň se provádí koncem června až do července, druhá sklizeň je v srpnu. U nás pěstovaná odrůda Marcelka se využívá k přípravě drogy pro farmaceutický průmysl. Majorán lze sušit i mrazit. Usušenou bylinu držíme ve vzduchotěsném obalu a ve tmě.

Použití
U nás se čerstvé nebo sušené posekané lístky používají jako koření. Obsahují neobyčejně aromatickou silici, která chutná nasládle, podobně jako oregano, ale méně kořeněně. Některé kuchařky uvádějí možnost náhrady majoránky s oreganem v poměru jeden díl oregana za tři díly majoránky. Zaleží na typu kuchařky či rostlinky. Například v Libanonu roste majoránka, která je něco mezi naším majoránkou a oreganem, tedy je silnější a jmenuje se zahtar.

Majorán se výborně hodí pro přípravu jehněčího, hovězího, vepřového, kuřecího, ryb, do nádivek, uzenin jako jsou klobásky či salámy, do salátových dresinků, do chlebů, rajčatových jídel, na pizzu, na brambory a do rybích pole. Používá se také při výrobě bylinných lázní a mýdel.

Zdraví
Ve farmaceutickém průmyslu se z majoránky vyrábějí čaje pro zlepšení trávení, má také dezinfekční účinky a uvolňuje dýchání. Při přípravě dietních jídel se používá jako náhrada za sůl. V lidovém léčitelství se odvar z majoránky užívá proti nachlazení a při nervové vyčerpanosti. Čaj z majoránky oslazený medem pomáhá zpěvákům udržet si hlasivky ve výborné kondici.

Čaj z majoránky oslazený medem pomáhá zpěvákům udržet si hlasivky ve výborné kondici.

Mleté vepřové dobře promícháme s bylinkami, přidáme sůl a pepř. Mokrýma rukama pak odebíráme ze směsi a tvarujeme jako malé hrubé párky, které obalíme plátkem slaninky prosciuta cruda. V pánvi rozpustíme máslo a vymodelované párky na něm opečeme (asi 15 minut). Podáváme s vařenou zelenou fazolkou, vařenými bramborami politými máslem a šťávou z výpeku. Posypeme petrželkou.

Těstoviny spolu s česnekem uvaříme podle návodu. Asi tři minuty před dovařením k nim přidáme brokolici a dovaříme. Vodu scedíme, těstovinu posypeme eidamem, vínem, majoránkou, solí a pepřem. Poté, co se sýr začne tát, těstoviny promícháme, přendáme na vyhřáté talíře, posypeme parmazánem a posekaným rajčatem.

Mléko, máslo, vodu, sůl, pepř a česnek přivedeme v hrnci k varu. Potom přidáme polentu a stále mícháme, stáhneme plamen a mícháme, dokud polenta nevsákne většinu tekutiny a nebude mít krémovitou strukturu. Potom přidáme zeleninu a sýr a vaříme asi minutu. Nakonec přimícháme majoránku a směs vylijeme do formy na koláč a necháme chvilku vychladnout. Podáváme teplé, nebo vychlazené, pokrájené na kousky k pečenému masku nebo jako lehkou večeři.

Pohanku vaříme v osolené horké vodě 1 minutu, přikryjeme, zabalíme do deky a necháme nabobtnat 20 minut. Přebytečnou vodu slijeme. Na pánvi na oleji zpěníme cibuli, pórek a česnek. Potom přidáme sójovou omáčku, oregano, máslo, rajčatový protlak, kurkumu, paprikovou směs. Vejce přidáme po promíchání pohanky s vychladlou směsí, přimícháme i polovinu nastrouhaného sýra, přesypeme vše do zapékací misky vytřené máslem a vrch posypeme zbytkem sýra. Pečeme v troubě na 190 °C asi 30 minut. Podáváme se kysaným zelím, okurkou nebo míchaným salátem.

Fazole necháme přes noc namočenou ve vodě. Druhý den ji vaříme v hrnci téměř doměkka, tehdy přidáme zeleninu nakrájenou na kostičky, bobkový list, sůl, pepř a vaříme asi 20 – 25 minut. Polévku zahustíme jíškou připravenou z másla, mouky, pokrájené cibule a mleté ​​papriky, kterou předtím zředíme a dobře provaříme. Před koncem varu přidáme do polévky majoránku a rozetřený česnek. Nakonec posypeme posekanou petrželkou.

spot_imgspot_img